Ekteskapet

i dag har jeg lyst å snakke litt om ekteskapet. Det er noe jeg brenner veldig for! Jeg syntes konseptet om å være ett sammen og reisen man da er på sammen ut livet er veldig spennende! Jeg skal jo bli diakon, og da jobber jeg med alle aldersgrupper med hva enn problemer de vil snakke om. Jeg har slitt med å tenke på hva jeg brenner mest for. Jeg har kommet frem til at ekteskapet er det jeg virkelig brenner for. Vi får se om det endrer seg, jeg ble jo ikke så brennende interessert før jeg ble gift selv. Men det tror jeg skyldes at man ikke vet så mye før man selv er gift! Noen vet bare ingenting før de er gift, og har negative eller positive assosiasjoner basert på egne opplevelser av folk rundt seg. Jeg derimot, var ganske interessert i det å være to og ekteskapet før jeg fant noen selv- og trodde da at jeg kunne veldig mye- men så feil kan man ta! Jeg tror faktisk at det må oppleves for å forstå. Kanskje på samme måte som å være gravid eller ha barn. 

      
Her er vi i Spania på vår første bryllupsdag. Det syntes vi (og tydeligvis familien) fortjente en applaus!
 

Nå har jeg vært gift i nærmere to år, og selv om det er ganske lite hvis man ser for seg hele resten av livet så føles det ganske lenge for meg nå! Vi har gått gjennom så mye allerede. Med det mener jeg ikke store livshendelser, men de konstante samtalene om hvordan man vil ha det i hjemmet, hva man trenger av hverandre, alt som må jobbes med osv osv. Det er en uendelig samtale med gode og litt vanskeligere tema. Men her har jeg altså innsett ganske fort hva som er ekstremt viktig for et sunt ekteskap: kommunikasjon! Det overrasker meg hvor mange som ikke snakker så mye med ektefellen sin.

Skilsmissestatistikken i Norge i dag er mildt sagt skremmende for meg som gift. Det sier jo noe om at det ikke er en dans på roser! Det er vanskelig! Det er fort gjort å tenke at man ikke har kontroll selv på hvilken del av statistikken man selv ender på. Heldigvis har jeg kommet frem til at dette ikke er sant (NB! dette inkluderer ikke unntakene som vold osv). Dette faktumet har gjort at jeg har tenkt veldig mye på hva som driver ekteskapet i gode og dårlige retninger. Jeg tror at samfunnet vi lever i dag ikke oppdrar oss til å være så veldig gode i ekteskap. Jeg tror det ligger dypt i oss at vi har egne rettigheter og generelt et stort fokus på oss selv. Selvfølgelig i et ekteskap skal man jo få like mye som man gir, det burde være gjensidig- men det er ikke her fokuset skal ligge mener jeg. Jeg tror man har det best sammen hvis man selv alltid tenker på hva man kan gjøre for den andre. Man må selvfølgelig ha samtaler om hva vi trenger av hverandre, men etter det burde man ikke være opptatt av sine egne behov. Heller ha en samtale om en stund og se tilbake på hvordan man syntes det går. Dette er ekstremt vanskelig. Det er så utrolig fristende å telle, haha! “Han har ikke gitt meg klem i dag så hvorfor skal jeg gidde å gjøre noe for han” “Jeg har tatt ut søppelet de to siste gangene så nå er det nok”. Jeg havner så fort inn i en tanke om hva hver av oss har gjort for hverandre, i huset, og med hunden. Og jeg har innsett at det er veldig lett å “telle” i sin favør haha! Man er så utrolig klar over hva man selv gjør, men kanskje ikke like flink til å se alt den andre gjør. Off, jeg har så mange eksempler på dette fra eget ekteskap at jeg skjems- haha! Men det går stadig fremover, vi blir bedre kjent hele tiden og lærer oss mer og mer å ta de gode valgene. For eksempel har jeg blitt veldig klar over at en Jørgen med manko på alenetid er en ganske kjip Jørgen å være rundt- så de gangene jeg sier “bare spill Battlefield du, jeg setter meg på rommet” er vell verdt det! 

Jeg har følgt litt med på bloggerne (les: jeg har sett absolutt alt som finnes) og i denne siste sesongen så vi en Marna (komikerfrue) og Ørjan (komiker Ørjan Burøe) i relativt stor ekteskapskrise. Først av alt elsker jeg at de har vært så åpne, det er modig gjort! Men jeg reagerte veldig på en ting som stadig dukket opp. De snakket så masse om skilsmisse. Ørjan truet med dette i hver krangel de hadde. Han sier at det er en tom trussel og sier samtidig at han syntes at folk gir opp for lett nå i dag, og at man må jobbe mer for ekteskapet. Men jeg merket at jeg reagerte skikkelig på at han truet med dette. Det er en regel meg og Jørgen har: det er off limits å ta opp/true med skilsmisse (som et seriøst forslag, og spesielt i en het diskusjon). Det er bare helt uaktuelt. Vi har sagt ja til å være sammen for alltid og da er det ingen grunn til å tenke på det engang! Hvis man skal ta skilsmisse opp til vurdering for seg selv eller til partner hver gang noe er vanskelig blir det jo utrolig slitsomt. Og ikke minst så gjør det ekteskapet så mye mer usikkert. Jeg er ikke redd for og ofrer ikke en tanke på om Jørgen vurderer skilsmisse noen gang. Det jeg derimot tenker på er at nå som Jørgen er gift med meg hadde det jo vært innmari trist om han hadde et forferdelig liv på grunn av det- så da er det bare å jobbe for å få det best mulig!

                                             
*so good*

Jeg tror også at definisjonen på kjærlighet i samfunnet må redefineres. En vanlig grunn til skilsmisse er at man ikke elsker hverandre lengre. Da må de jo ha til grunn å tenke at kjærlighet er følelser? Jørgen og jeg begynte med følelser, men dagen vi sa Ja til hverandre var det kjærlighet som valg, ikke som følelser. Og det valget står uavhengig av følelser. Så må man ta vare på hverandre best mulig for at følelsene skal få være i ekteskapet sammen med valget! Da er det jo litt koseligere ;P 

        

 

Jeg merker denne teksten gikk over til å handle veldig mye om skilsmisse, haha! Men det var vell det jeg hadde på hjertet. Jeg vil bare presiserer at dette ikke er for å dømme andres skilsmisser eller ekteskap. Livet er vanskelig og jeg kjenner ikke dere. Men her forklarer jeg bare hva vi har til grunn i vårt ekteskap. Ellers tenkte jeg å avslutte med noen tips jeg har erfart nytte av selv, til single, par og ektepar:

 •  For det første anbefaler jeg alle som ikke er i forhold nå til å jobbe med å elske seg selv før dere går inn i forhold. For å være en best mulig partner tror jeg det er så utrolig viktig at dere kjenner dere selv helt, er trygg nok i dere selv og har akseptert dere som gode nok. Disse tingene vil ikke bli løst ved å ha en kjæreste- det vil bare legge til alt dere må jobbe med. Det er nok av ting å finne ut av med å være to, så du gjør en ekstremt stor jobb på forhånd med å vite og akseptere hvem du er først. 
 • Et tips til par er å lese dere opp på og finne ut hvilket kjærlighetsspråk man har. Dette har jeg hørt så utrolig mye om at jeg trodde alle visste hva det var, men jeg har altså møtt ektepar som ikke har visst om dette! Det handler om hva man trenger for å kjenne at man er elsket. Tid, gaver, tjenester, ord eller fysisk kontakt? Disse kan også endres litt over tid etter periode i livet osv, så det er verdt å snakke om med jevne mellomrom! Jørgen har overrasket meg opptil flere ganger på dette, haha!
 • Tips til spesielt kristne- men dere som ikke er det: steg 1: Bli kristen (neeeida). Men uansett, det jeg tenker er absolutt viktigst i et ekteskap er å ha Jesus med! Det er fantastisk på så mange plan! Vi mennesker kan ikke ha fullt ansvar for et annet menneskes liv, det er det bare Gud som kan ha. Det hadde vært utrolig tungt for meg om jeg måtte være Jørgen sitt alt. Det er fantastisk å kunne be for ekteskapet og legge det i Hans hender, for det vet vi at Han er for og Han vil være med i det. Det er også faktisk ganske morsomt og fantastisk hvordan Gud kan veilede i ekteskapet på de minste ting. Bare for et par dager siden når Jørgen var i heftig eksamenstid, var jeg på butikken og kom helt tilfeldigvis på at jeg måtte kjøpe en kvikk lunsj. Jeg er ikke så glad i kvikk lunsj en gang, og vi må spare penger, så det var totalt ulogisk. Neste morgen skulle Jørgen ha eksamen og uten å tenke meg om reise jeg meg fra sengen og gikk til skuffen og hentet ut kvikk lunsjen og sa “her, denne må du ha på eksamen!”. En såå liten ting, men gjett om jeg fikk høre det fleere ganger! Det hadde gjort han så glad, og var akkurat det han trengte på en tung eksamensdag! Dette var et veldig lett eksempel men det gjelder på så mange andre måter. Han kan alltid fylle deg med ekstra kjærlighet, tålmodighet og visdom for ekteskapet og partneren!

           
Those who pray toghether, stay together. 

Ekteskapet som tema kommer nok til å dukke opp her med jevnlige mellomrom, det er jo så spennende, haha! Ellers håper jeg dere koser dere i finværet og nyter påske!

1 kommentar

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg