Forhold og Ekteskap som sjangsespill?

Hei folkens! 

Nå er det ganske lenge siden jeg har skrevet noe her, men jeg har bare ikke hatt særlig behov eller lyst de siste månedene, og siden dette kun skal være en liten hobby vil jeg bare skrive når jeg vil. Men nå fikk jeg ånden over meg. Det kan være fordi jeg nettop har levert hjemmeeksamen og har komt skikkelig i flyt med skriving- men det som inspirerte meg til å skrive var at jeg nå nettopp satt å hørte på en podcast fra Ida Flaaden “Ida med hjerte i hånden”. Hun snakker i denne nyeste episoden sammen med Funky Gine- eller Jørgine som hun heter- om skilsmissen hun har gått gjennom grunnet ekstrem utroskap fra eksmannen sin side. 

Det var ikke selve utroskapen som fikk meg til å ville skrive. Her er det ganske tydelig for meg at det var bare helt totalt tragisk.. Men det som fikk meg til å tenke var måten Ida og Jørgine snakket om forhold og ekteskap på. Det var egentlig ikke noe spesielt akkurat bare de to mente, men nettopp det at meningene de har er blitt så sinnsykt vanlige! Det var nok spesielt en kommentar jeg bet meg mest merke i og det var når de begge satt å tenkte over hva som hadde vært dårlig i forholdene deres- altså hva som ikke gjorde det bra. Nesten litt som en forklaring på hvorfor det ikke fungerte. Her trekker de frem kjærlighetsspråk. De hadde nok begge hatt veldig forskjellig kjærlighetsspråk fra partnerene i de tidligere forholdene. Og dette ble nesten forklart som litt sånn “åja da fungerer det jo selvfølgelig ikke, man må jo ha noen med likt kjærlighetsspråk”. 

Jeg kjenner jeg blir litt sjokkert. Og sitter nok desverre da igjen med en tanke om at samfunnet vårt er ekstremt dårlig opplyst på forhold og ekteskap! Å høre Jørgine og Ida snakke var som sagt bare en liten påminner for meg om at jeg hører denne måten å tenke på så utrolig ofte. Så og si hver gang jeg forteller at jeg er gift får jeg samme reaksjon. Det er nesten som de blir litt “bekymret” på mine vegne. For et utrolig sjangsespill liksom- du var jo bare 21 år. Og bodde ikke sammen før dere giftet dere?? Galskap! Nå i dag skal man bruke lang tid på å finne ut om man funker bra nok sammen, er like nok, kan bo sammen uten alt for store problemer osv. Mye av dette er jo veldig bra! Jeg brukte jo også tid på å se om mannen min hadde samme verdier, om vi hadde god kommunikasjon og om drømmene våre kan passe sammen. Men etter et visst punkt er jeg overbevist om at man må ta et valg! Og etter det må valget være et valg- og ikke tas opp til vurdering hver gang mannen din ikke tar ut av oppvaskmaskinen! 

Og forskjeller kommer det alltid til å være! Vi er to mennesker som skal bli ett- likhet hjelper på dette- men jeg har aldri møtt noen som ikke har noen forskjeller. Og jeg syntes faktisk ikke at forskjellige kjærlighetsspråk er en dealbreaker i det hele tatt! Jørgine forklarte at hun hadde ett mye sterkere følelsesliv enn mannen og da bare møttes de aldri i kjærlighetsspråket. Måten han elsket på var ikke hennes måte å forstå at hun var elsket på. Når hun sa dette ble jeg plutselig litt redd for at mange jenter og gutter skulle høre dette og tenke “hvis man har forskjellig kjærlighetsspråk så må man slå opp”. For jeg tenker ikke at man skal finne et menneske som tilfeldigvis er og gjør akkurat det du ønsker i personen. Man skal være to personer som streber for å gjøre for den andre!

Meg og mannen min har helt forskjellige kjærlighetsspråk! Men jeg føler meg utrolig elsket, og det er fordi mannen min vet hva mitt kjærlighetsspråk er- og møter meg på det selv om det ikke er det “naturlige” for han! Og samme motsatt, får jeg håpe haha! Dette har vi funnet ut fordi vi snakket sammen- god kommunikasjon vil jeg nesten si er det viktigste for et bra forhold- eller hvertfall topp 3. Men poenget mitt er at det virker til at store deler av samfunnet i dag ser på forhold og ekteskap som et sjangsespill. Akkurat som om man ikke har noe kontroll over utfallet. Men for meg i mitt ekteskap er det så utrolig deilig å ikke måtte være redd for at jeg en dag plutselig ikke skal ha så mye følelser for mannen min feks, for det har ingenting å si for ekteskapet vårt- annet enn at det er en pekepinn på at man må jobbe mer med forholdet. Følelsene følger dine valg og handlinger – the grass is greener where you water it! 

Føler jeg virker litt sint med alle utropstegnene mine her haha, men jeg sitter egentlig bare med et stort ønske om at alle skal kunne ha et ekteskap som mitt- og kunne være trygg i det uten å være redd for at tilfeldigheter og sjangser skal gjøre det slutt. 

Til slutt må jeg bare presisere for dere som hører på podcasten jeg henviser til at jeg absolutt ikke tenker at Jørgine sitt forige ekteskap var ett hun burde blitt i. Det er virkelig ikke alt man skal bli i. 

Ha en fin dag videre folkens! – Og hvis du som leser er i et forhold så utfordrer jeg deg til å utdanne deg litt på det du invisterer så mye av deg selv og din tid på! Noen tips til dette er å gå på samlivskurs eller lese bøker om temaet (feks: kjærlighetens fem språk eller the meaning of marriage)