Gud i ekteskapet

Jeg nevnte jo for noen dager siden at jeg skal skrive om Gud i ekteskapet i masteroppgaven min, så kom jeg til å tenke på at jeg ikke tror jeg har skrevet et innlegg dedikert til dette temaet alene! Og det er litt rart, for det er jo mine to favorittema kombinert og noe jeg brenne veldig for. Jeg tror jeg har holdt litt tilbake med å skrive for synlig om troen og har holdt meg mest til ekteskapet- men nå driter jeg tydeligvis i det og skriver masse om tro likevel, hurra!

Når jeg møter ikke-kristne ektepar som fremdeles er gift etter maaaaange år sammen tenker jeg alltid det samme: “hvordan i huleste har de klart det uten Gud?” Og det spørsmålet er virkelig oppriktig fordi jeg selv ikke ser hvordan jeg skulle klart det uten Han. Og jeg skal prøve å forklare litt hvorfor.

Jeg tror at alle mennesker er skapt til å ha Gud i livet sitt. Vi lengter alltid etter å fylle det “tomrommet”, eller å føle seg akseptert nok, finne meningen, og en trygghet- og jeg tror Gud er den eneste som kan fylle det i oss. Jeg tror Gud er ment til å være på første plass i livene våres og være den vi går til for alle våre behov- og hvis vi ikke gjør det tror jeg vi går til andre mennesker. Når man er gift er ofte den “andre” vår ektefelle. Og da ender vi opp med å legge forventninger på ektefellen vår som bare Gud kan fylle.

Jeg har jobbet med dette i meg selv i flere år. Når jeg søker alt jeg trenger hos mannen min blir jeg skuffet- haha! Mannen min er fantastisk- det er absolutt ikke det, men han er menneske! Han kan ikke møte meg akkurat slik jeg trenger til en hver tid! Min dårlige dag havner ofte på hans dårlige dag (uheldigvis), og da er vi jo ikke akkurat den perfekte personen til å dekke hverandres behov! På de dagene har vi blitt ekstremt flinke til å elske hverandre bra uansett, men jeg vet grunnen til at jeg klarer meg så fint er fordi det er Gud som dekker alle mine behov- og alle de gangene mannen min gir meg gode ting er det ren bonus!

Jeg tror at vi som ektepar skal strebe etter å elske vår ektefelle på den absolutt beste måten vi kan! Men jeg tror ikke vi er ment til å være alt for hverandre! Jeg tror ikke vi klarer å leve opp til det, rett og slett. Men et ekteskap hvor Gud dekker alle våre behov, og vi på toppen av det streber etter å elske hverandre bra blir ekteskapet helt sykt fantastisk. Og det har jeg bare fått oppleve mer og mer.

Inni gifteringene våre står det:

4 Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig,
den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig.

 5 Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget,
er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde.

 Den gleder seg ikke over urett,
men har sin glede i sannheten.

 Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.

1.kor 13: 4-7

Altså- klarer du å gjøre det av egen kraft så fortjener du stående applaus fra meg, for det klarer hvert fall ikke jeg.  Det er en radikal kjærlighet. I forlengelsen av at vi trenger Gud til å dekke alle våre behov så gir Han oss så i overflod at vi klarer å elske hverandre også. Jeg har lest dette så mange ganger, hørt det så mange ganger, men åh- jeg har virkelig begynt å forstå det. Så har jeg så lyst å få deg til å stoppe opp i skummlesingen og tenke over det: Føler du deg så elsket og fullt opp av Gud sin kjærlighet, trøst, motivasjon, styrke osv osv osv at du har mer enn nok i overflod? Hvis ikke: ta deg tid- jeg tok meg flere år- og prøv å knekk den koden.

En ting jeg har jobbet med en del i det siste er dette med hvor jeg søker bekreftelse. En venninne sa det så bra for noen måneder siden, at vi søker bekreftelse overalt: i sosiale medier, av venner, familie, ektefellen. Det er ikke feil å søke etter bekreftelse- men vi søker på alle de gale plassene. Gud er ment til å bekrefte oss. Det satt i gang en prosess hos meg hvor jeg virkelig måtte jobbe gjennom hva jeg søker etter bekreftelse for hos mannen min. En skikkelig unødvendig ting jeg gjør er å stadig lure på om mannen min syntes jeg er fin. Det er altså ikke nok at han sier ca. annenhver dag at jeg er nydelig, haha. Så selv om jeg tror jeg leter etter bekreftelse hos mannen min, så kan han aldri overbevise meg- haha. Jeg jobber veldig med å se på sannhetene Gud sier om meg og la det bekrefte meg.

I thank you, God, for making me so mysteriously complex!
Everything you do is marvelously breathtaking.
It simply amazes me to think about it!
How thoroughly you know me, Lord!
15 You even formed every bone in my body
when you created me in the secret place,[e]
carefully, skillfully shaping me[f] from nothing to something.
16 You saw who you created me to be before I became me![g]
Before I’d ever seen the light of day,
the number of days you planned for me
were already recorded in your book.[h]
17–18 Every single moment you are thinking of me!
How precious and wonderful to consider
that you cherish me constantly in your every thought!
O God, your desires toward me are more
than the grains of sand on every shore!
When I awake each morning, you’re still with me.

Sal 139: 14-18 i TPT oversettelsen

 

At jeg begynte å virkelig bruke tid med Gud er det beste jeg noen gang har gjort for ekteskapet. Jeg har så mye mer å si – men dette skal ikke vær en bok heller, så jeg stopper her.

Ta gjerne kontakt om du vil prate eller lurer på noe!

3 kommentarer
  1. Koool! More of this please!

   Ja, hvordan klarer ikke-kristne ektepar å skilles ved døden? Hvorfor er det ikke store forskjeller i skilsmissestatistikk på om man er troende eller ikke? Og er det å «holde ut» et mål, håper ikke det.

   Gud er kjærlighet. Jeg tror absolutt at vi kan være velsignet uten å være troende. Kanskje det som faktisk skiller oss er om man elsker uselvisk, kristen eller ei.

   Tøtchy tema. Kan fort misforstås- men bra det røskes litt opp i, for alle typer.

   1. Åh ja mange interessante spørsmål og tanker her! Jepp touchy er helt sant- er vell derfor jeg ikke har skrevet så mye før, men så plutselig gjorde jeg det xD elsker at du legger igjen kommentar!

  2. Love it!!!
   Skrive under på T Eagle, more of this! Det verste så skjer e at någen blir fornærma, og d må de jo bare velge å bli tihi

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg