Kropp er topp

Hei folkens!

Nå er jeg tilbake fra reiserunden min på vestlandet og har landet i Lyngdal igjen. Tusen takk for alle de fine meldingene etter siste innlegg om podcasten “tretvinnet tråd” jeg var på besøk hos. Det har generelt utviklet seg i den retningen at jeg har færre som skriver kommentarer her på bloggen og flere og flere som kontakter meg personlig om at det jeg skriver betyr noe for deres liv – wow, da er jeg på rett spor, tenker jeg! Så velsignet jeg er som får lov til å bety noe for andre. Sånn virkelig- det høres kanskje ut som en rar setning, men jeg har innsett at det er det største jeg kan gjøre som menneske.

Nå har jeg akkurat kommet inn fra joggetur. Jeg har tydeligvis blitt hunden min sin PT og jeg motiverer for harde livet (se instastory på “Talette” xD). Det er så sinnsykt deilig å endelig kunne føle og si med full oppriktighet at dagen min blir bedre av å løpe. Ikke bare den gode samvittigheten etter å ha pint seg gjennom løpingen, men faktisk en godfølelse – en terapeutisk følelse nesten – mens jeg jogger. Jeg hørte forresten på siste episode av tretvinnet tråd mens jeg jogget og ble faktisk litt emosjonell av å høre på to mennesker som så helhjertet og sårbart søker Gud – wow. Dere kan sjekke ut podcasten ved å trykke på bildet under.

Før jeg dro ut på løpeturen var egentlig dagen litt mer negativ. Jeg satt og så på en dokumentar på NRK som heter straight/curve (eller kropp er topp på norsk) som handler om hvordan moteindustrien/reklame med dens syn på “den perfekte kroppen” har formet, spesielt, jenters liv. Jeg satt å ble mer og mer sint kjente jeg fordi det ble så tydelig at jeg er en av disse jentene i alle statistikkene de nevner om jenter som ikke elsker kroppen sin, har slanket seg før de var 10 år osv. Så sinnsykt at jeg ikke har vært det minste alene i å tenke som jeg har gjort. Det gjør meg trist – og samtidig gjør det det tydelig at det ikke var meg og min kropp som var problemet – dette er helt tydelig et samfunnsproblem. Det er vakkert å se at verden prøver å gjøre noe med dette nå. Og når jeg ser nydelige bilder med damer som ser mer ut som meg går det opp for meg enda en ting: det har faktisk handlet mye om at kvinner av en liten nok størrelse har blitt plassert på pedestallen det er å være i et fantastisk vakkert bilde med nydelig lys og bakgrunner. Når damer som meg får være på samme bilde syntes jeg faktisk det er sykt nydelig og det endrer noe i hodet mitt med en gang – vi er så utrolig påvirkelige at vi faktisk må styre hva som får entre vår hjerne for å holde den sunn.

En ting som enda kan frustrere meg i hele denne prosessen er motstanden det får. Flere er oppriktig bekymret for at det oppmuntrer til usunne idealer (som om unndervektighet ikke har gjort det samme. Som om vi ikke har fått bevist fra statistikken at det har ødelagt psyken til mennesker over hele verden). Men jeg kan faktisk forstå bekymringen- jeg tror bare ikke det er et så stort problem som bekymringen tilsier. Samtidig er det ikke dette som er poenget. Poenget er at vi har lov til å elske oss selv uansett hvordan vi ser ut. Jeg tror man blir shamet enormt når man er stor – jeg hører det jo på menneskene rundt meg! Som om de har noe med hvor mye andre veier – really! Måten jeg syntes mange av disse bekymrede snakker om dette som om det å elske seg selv vil gjøre at man forblir usunn overvektig eller med vilje blir tjukk. Som kristen er noe av det viktigste jeg vil formidle nettopp det at du er elsket som du er – du er verdifull! Du kan ikke gjøre noe fra eller til. Skal vi som kristne egentlig ikke tenke slik? For – hva om vi oppmuntrer mennesker til å fortsette å leve i synd?! Hva om vi oppmuntrer mennesker til å stjele eller drepe fordi vi sier at de er elsket som de er?! For noe tull.

Litt engasjert skriving merket jeg nå- men fy søren dette har preget så og si hele livet mitt. Jeg er så ekstremt lei av det. Og jeg drømmer om at barna mine ikke skal gå gjennom det samme som meg. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å lære barna mine det jeg har innsett disse siste årene. Man skal behandle kroppen sin fint, fordi vi elsker den. Fôr den med mat som gir næring og styrke! Beveg kroppen fordi det gjør kroppen og psyken lykkelig! Vær sunn! Ikke gå ned nok i vekt sånn at andre skal oppfatte deg som sunn nok.

Mange av oss må justere bilde vi har av sunn vekt. Inkludert meg. At jeg kan være i tvil om kroppen min har lite nok fett til å være sunn er bare enda et bilde på hvor forskrudd dette har blitt. Og at mennesker mener modeller som henne på bildet under her oppmuntrer til usunne kroppsidealer er virkelig sjokkerende:

haha- nå fikk jeg ute mye her! Hva tenker dere om dette? Det hadde vært spennende å høre! Jeg håper dere får en nydelig dag. Dere er faktisk elsket og verdifulle akkurat som dere er! Gå inn og se den dokumentaren forresten – link her.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg